βρείτε μας στο facebook & twitter:facebook  twitter

ασυρματο ιντερνετ στο ξενοδοχειο villa bellevue

Ιστορία Αγίας Πελαγίας

σελίιδες στα αγγλικά ελληνικά σελίδες στα ρώσικα σελίδες στα γαλλικά σελίδες στα γερμανικά

Η Αγία Πελαγία είναι μια πανέμορφη περιοχή με πολύ σημαντική γεωγραφική θέση, που επηρέασε την ιστορία της ανά τους αιώνες όπως μαρτυρούν τα πολλά και ποικίλα ευρήματα. Εξάλλου το εύφορο έδαφος της, καθώς και τα υπήνεμα λιμάνια και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον δημιούργησαν ιδανικές βάσεις για την εγκατάσταση πληθυσμών στην περιοχή που γνωρίζουμε σήμερα ως Αγία Πελαγία.

Απολλωνία, η Αγία Πελαγία στην αρχαιότητα

Τα περισσότερα ευρήματα στην περιοχή χρονολογούνται από το 1700 πΧ και το 1300 πΧ, αποδεικνύοντας ότι η Αγία Πελαγία κατοικήθηκε περίπου από το 2000 πΧ. Οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης, που ονομάζονταν Απολλωνία, είχαν στενές σχέσεις σε επίπεδο ανταλλαγών και εμπορικών συναλλαγών με τη Φαιστό, την Κνωσό και τις Κυκλάδες, ωστόσο από ότι αποκαλύπτουν οι πηγές, η πόλη καταστράφηκε από φωτιά περίπου το 1200 πΧ.

Σύμφωνα με τον Άρθουρ Έβανς, η Αγία Πελαγία ήταν ένα από τα πιο καλά διατηρημένα λιμάνια της Μινωικής περιόδου. Η περιοχή της Αγίας Πελαγίας φαίνεται ότι αξιοποίησε την προνομιακή της θέση στο κέντρο της βόρειας ακτής του νησιού, γεγονός που ευνοούσε τη θαλάσσια επικοινωνία της με άλλες περιοχές του Αιγαίου.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της περιοχής είναι το Ρωμαικό υδραγωγείο, μεγάλα κιούπια με νερού, λαξευμένοι θαλαμοειδείς τάφοι και οικοδομικά υλικά. Ένας από τους πρώτους αρχαιολόγους ερευνητές που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή ήταν ο Ιταλός Ant. Taramelli ο οποίος ανακάλυψε λιμενικές εγκαταστάσεις και υδατοδεξαμενές που θα χρησίμευαν για τον ανεφοδιασμό πλοίων.

Οι πιο ενδελεχείς ανασκαφές έγιναν περίπου το 1979 και τότε διατυπώθηκε η θεωρία ότι η Αγία Πελαγία είναι η αρχαία Απολλωνία, μια πόλη ιδιαίτερης σημασίας κατά την Ελληνιστική περίοδο, καθώς είχε πανεπιστήμιο, Πρυτανείο – με το Ανδρείο και το Βουλευτήριο της πόλης - πύργους και φρούρια, κομμάτια των οποίων ήρθαν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη. Μαζί με αυτά  βρέθηκαν κεραμικά, νομίσματα από γειτονικές περιοχές όπως η Γόρτυς, αλλά και νομίσματα της περιοχής της Απολλωνίας, με την κεφαλή του Απόλλωνα στη μια πλευρά. Στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου φυλάσσονται σήμερα πολλά από τα ευρήματα, καθώς και ημιπολύτιμοι λίθοι που βρέθηκαν στην περιοχή.

Η Απολλωνία  καταστράφηκε το 171πΧ μετά τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε από την άλλοτε σύμμαχο πόλη Κυδωνία. Η καταστροφή της πόλης οφείλεται προφανώς σε τιμωρία για τις πειρατικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι Απολλώνιοι. Μετά την καταστροφή της περιοχής ακολούθησε μια περίοδος ειρήνης και ανάπτυξης, που οφείλεται κυρίως στην παρουσία των Ρωμαίων.

Η Ρωμαϊκή περίοδος στην Απολλωνία δεν μας έχει αφήσει πολλά ευρήματα ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε τα επίπεδα ανάπτυξης, ωστόσο από τις ανασκαφές έχουν βρεθεί οικιστικές εγκαταστάσεις και κατασκευές, νομίσματα και υδραγωγείο που δίνουν την εντύπωση μιας καλά οργανωμένης κοινότητας. Πιθανολογείται ότι ο όρμος της Αγίας Πελαγίας χρησιμοποιήθηκε ως ναυτικός σταθμός στα χρόνια των Ρωμαίων.

Ένα κομμάτι της παράκτιας πόλης έχει καταβυθιστεί στον κόλπο της περιοχής, αλλά διακρίνονται τμήματα τοίχων ακόμα και σήμερα. Χρονικά, τα επόμενα ευρήματα στην περιοχή τοποθετούνται χρονικά στη Βυζαντινή περίοδο, και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και συνδέονται με τη μονή της Αγίας Πελαγίας και τη σπηλιά της Ευρέσεως.

Η Αγία Πελαγία στα σύγχρονα χρόνια

 Το όνομα Αγία Πελαγία φαίνεται ότι δόθηκε αργότερα, κατά τους Χριστιανικούς χρόνους και συνδέεται με την Μονή της Αγίας Πελαγίας, της αγίας των θαλασσών. Εξάλλου, ο εορτασμός της Αγίας, στο εκκλησάκι της Αγίας Πελαγίας που βρίσκεται 1 χλμ δυτικά της παραλίας ήταν επίσημη αργία κατά τα παλιότερα χρόνια. Στην περιοχή υπάρχει και μια μικρή σπηλιά, της Ευρέσεως, όπου υπάρχει και η ομώνυμη εικόνα της Αγίας Πελαγίας, που είναι μια από τις πλέον διάσημες εικόνες στην Κρήτη.

 Η λατρεία της εικόνας αυτής ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κρήτη και κατά τον 19ο αιώνα προσκυνητές έφταναν στην περιοχή για να αποτίσουν τιμές στην εικόνα και να συμμετάσχουν στους εορτασμούς.

Το 1650 χτίστηκε μεγάλο φρούριο στο λιμάνι της Αγίας Πελαγίας από τους Οθωμανούς για να ενισχυθεί η πολιορκία του Ηρακλείου (Χάνδακα), ωστόσο δεν υπάρχουν ευρήματα του συγκεκριμένου φρουρίου.

Η Αγία Πελαγία συνέχισε να είναι ένα πολύ σημαντικό λιμάνι κατά την Ενετική περίοδο, δεχόμενη πολλές επιθέσεις από το στόλο του Μοροζίνι, όσο και αργότερα κατά την Ελληνική επανάσταση. Η Αγία Πελαγία υπήρξε σημαντικό λιμάνι ανεφοδιασμού, αλλά και συγκέντρωσης εθελοντών αγωνιστών της Επανάστασης.

Σήμερα η Αγία Πελαγία είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με πολλές επιλογές για τις διακοπές σας στην Βόρεια Κρήτη. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, ταβέρνες και καταστήματα, μπαρ και ανέσεις που εξασφαλίζουν ευχάριστες διακοπές στην περιοχή.